Piti mennä katsomaan, miten säräkeitto maistuu talkooväelle Huttulan laavulla. Mutta siellä olikin ranskalaisia ja lappeenrantalaisia koululaisia lettuja popsimassa.
Kahdenkymmenen koululaisen joukko tuli viime tiistaina Suomeen ja viipyy täällä viikon. Koululaisretki on vastavierailu Lappeenrannan Sammonlahden koulun viime vuonna tekemälle matkalle.
– Saimme rahaa matkaan oppilaiden vanhemmilta, koululaiset keräsivät pulloja ja tölkkejä ja saivat niistä rahaa, kertoivat opettajat Brigitte Landrier ja Chantal Stoïkovitch. Apua saatiin myös maakunnan kansanedustajien kautta parlamentista.
Itse asiassa matka ei tullut mahdottoman kalliiksi. Lentomatka tehtiin Hollanin Amsterdamista Helsinkiin ja sieltä bussilla Lappeenrantaan. Majoitus on Asinsaaren leirikeskuksessa Taipalsaaren Merenlahdella.
Aukkohakkuita ja satumetsiä
Koululaisvaihdon teemana on ollut luonto ja sen hyödyntäminen, mikä ei aina ole ristiriidatonta. Sensin koululaiset saivat kuulla saimaannorpasta ja sen suojelusta, mikä ei ole ongelmatonta kalastajille.
Suomen metsätkään eivät ole koskemattomia aarniometsiä; hakkuuaukeat ovat satumetsiä tutumpi näky.
Satumetsään päästiin kuitenkin Huttulan luontopolulla, jossa kuunneltiin ja havainnoitiin runsasta linnustoa.
– Osa oli tuttuja, osa ei, Brigitte Landrier totesi. Outojen joukkoon kuuluivat ainakin teeri ja palokärki.
Satuosaan kuului myös Joulupukki, joka jostain syystä vietti kevätpäivää Huttulan maisemissa. Onneksi hänellä sattui olemaan korillinen karamellejä matkassa.
Suomen kevätsää ihastutti ranskalaisia. Valo kuitenkin teki useimmille tepposet.
– Päivä on niin pitkä, että ei ehdi nukkua tarpeeksi, Landrier totesi.
Säräsoppaa kiitokseksi siivouksesta
Koululaiset nauttivat luontoretkellään makkraroita ja Riitta Huttusen paistamia muurinpohjalettuja. Heidän bussinsa ehti kaartaa kohti Merenlahtea ennen kuin kotiseutuyhdistyksen soppatykki kurvasi kentän laitaan.
Yli 300 säräkeittoateriaa teki kauppansa kevään kylätalkoissa tänäkin vuonna. Tienvarret, uimarannat, venerannat ja maitolaiturit ympäri Lemin putsattiin kesäkuntoon iltapäivää kohti lämpenevässä säässä.