Lemin koulukeskuksessa juhlittiin tiistaina hyvää kouluruokaa. Koulun keittiö sai ensimmäisenä Etelä-Karjalassa kouluruokadiplomin.
Koulukeskuksen keittiöstä tuli syksyllä varsinainen suurkeittiö, kun Kuukanniemen koulu tuli evakkoon samoihin tiloihin.
– Alkuun se tuntui hankalalta, mutta kun oikea rytmitys löytyi ja oppi tietämään, mitä kukakin syö, tämä sujuu jo hyvin, sanoo emäntä Kirsti Laulaja.
Jonkinlainen ongelma ovat varastotilat, jotka ovat liian pienet näin isolle keittiölle.
Kolmen vakinaisen ja yhden työllistetyn porukalla valmistuu päivittäin ateriat peräti 400 hengelle esikoululaisista kunnan työpaikkaruokailijoihin. Joukosta noin 50 hengellä on jonkinlainen erikoisruokavalio.
– Laktoosi-intoleranssia varten ei enää oikeastaan tarvitse erikseen ruokaa tehdä, sillä laktoosia ei ruuassa yleensäkään ole, Laulaja sanoo.
Ruokalista tehdään seitsemäksi viikoksi, joten vaihtelua ainakin on.
– Kalaa ja lihaa on ainakin kerran viikossa, ja neljänä viikkona on myös kasvisruokapäivä.
Kouluruoka pitää tehdä vähällä rahalla. Mutta ei liian vähällä.
– Meillä raaka-ainekustannukset ovat 80 senttiä ruokailijaa kohti päivässä. Onneksi kunnan isät ovat ymmärtäneet kouluruuan merkityksen eivätkä ole siinä pihistelleet, Laulaja sanoo.
Säästöä syntyy sillä, että ruokaa ei tehdä liikaa.
– Bioastiasta näkyy, mikä ruoka ei maistu ja mikä maistuu, Kirsti Laulaja kertoo. Hänen havaintojensa mukaan suosikkeja ovat kebabin lisäksi kanaruuat, pastat ja vaikkapa kermaperunat.
400 ruokailijalle on kahden tunnin aikana kolme pääkattausta ja niiden sisällä alakattauksia.
Seitsemännen luokan tytöt Matilda, Reeta, Tiia, Ansku, Sanni, Anni, Siiri. Veera ja Essi saavat lounaansa kello 11.05.
– Kyllä maistuu, tytöt vakuuttavat
– On kiva käydä syömässä, kun samalla voi jutella.
Tyttöjen lemppareita ovat tonnikalapasta,. kinkkupasta ja murekepihvit. Pinaattikeitto ja se jokin valkoinen kala kuuluvat epäsuosikkeihin.