Irmeli Uski siivosi torstaina työpöytäänsä Lemin Osuuspankissa. Tänään pankki tarjoaa kahvit hänen eläkkeelle jäämisensä kunniaksi.
Irmeli Uskin työpöytä on liki samassa paikassa, mistä hän tuli pankin palvelukseen huhtikuussa 1975.
-Olin töissä Kouvon baarissa, joka toimi osassa pankin nykyisiä tiloja. Seinä meni näillä paikkeilla, Uski kertoo.
Keskikoulun jälkeen hänellä oli aikeita mennä kauppakouluun, mutta kun täti Anja Kouvo pyysi baariin, työ syrjäytti opintoaikeet. Sitten, 21-vuotiaana, hän näki ilmoituksen, että Lemin Osuuspankki palkkaa kaksi uutta pankkivirkailijaa. Hän haki töitä.
–Jukkalan Matti (pankinjohtaja) tuli sitten yhtenä aamuna baariin ja kertoi, että minut on valittu tehtävään.
Ensimmäiset tehtävät pankissa olivat taustatyötä takahuoneissa.
-Mieleen on jäänyt listan laatiminen lemiläisistä maanviljelijöistä, jota yhdessä Buurin Kirsin kanssa laadimme. Se oli luultavasti mainosten lähettämistä varten, hän kertoo.
Pian uusi pankkivirkailija kelpuutettiin kassatyöhönkin, kun varsinaiset kassat olivat kesälomalla. Pääkassaakin hän pääsi tuuraamaan.
Ajan myötä Irmeli Uskin tehtävien painopiste siirtyi lainapuolelle, ja lainoista hän on vastannut viimeiseen työpäiväänsä saakka.
Neljän vuosikymmenen aikana ovat pankkityön välineet ja tavat muuttuneet moneen kertaan. Uudet systeemit on ollut pakko oppia.
-Tietokoneet tekivät tuloaan jo silloin vuonna 1975, kun aloitin pankissa. Koneet laskivat muun muassa tilien korot, joten yhtään uudenvuoden päivää minun ei tarvinnut olla pankissa niitä laskemassa, kuten aiemmin töihin tulleet työkaverit ovat tehneet.
Käteisen rahan vallasta siirryttiin käyttöshekkien kautta pankkikorttiaikaan ja sähköisen rahan yhä voimistuvaan valtakauteen.
-Ensimmäisissä pankkikorteissa oli haltijansa kuva. Muistan kuinka kuvauksia täällä järjestettiin.
Lemin pankin kassalta saa yhä käteistä rahaa, mikä ei ole selvyys kaikkien kilpailijoiden kohdalla. Irmeli Uski uskoo, että käteistä tarvitaan ja halutaan käyttää vielä pitkään, vaikka kortti- ja verkkomaksaminen kuinka yleistyvät.
-Mutta meilläkään ei enää lasketa lasten säästölippaiden sisältöjä, mikä on kyllä harmi.
Irmeli Uskin pankkiuraan mahtuu kaksi pankkiryöstöä – ensimmäinen vuonna 1995 ja toinen vuonna 2011.
-Minun lisäkseni Tiaisen Jari on ollut läsnä molemmissa ryöstöissä. Muut työkaverit ovat olleet jomman kumman aikana lomalla tai vapaapäivällä, Uski kertoo.
Ensimmäisen ryöstön tehnyt naamiomies säikäytti pahemman kerran.
-Poliisikuulusteluissa kerroin jähmettyneeni suolapatsaaksi. Sellaiselta se varmasti tuntui, kun aseella uhattiin – vaikka ase olikin jäljitelmä.
Toisen ryöstön teki tuttu asiakas omalla naamallaan. Tämä kuitenkin nopeasti uskoi, että lainaosastolla ole rahaa. Moottorisahan mies otti esiin siirryttyään kassan puolelle.
Kaksi kertaa Irmeli Uski on ollut myös hirvikolarissa – työmatkalla. Ensimmäisessä rytäkässä Huttulantiellä auto meni lommoille joka kantiltaan, toisessa kolarissa Iitiäntiellä Misan kohdalla vaurioitui vain etukulma hirven takajalasta.
-Itselleni ei käynyt kummallakaan kertaa sen pahemmin.
Perjantai on Irmeli Uskin viimeinen työpäivä ennen lomaa ja lokakuun alussa alkavaa eläkeaikaa.
-Kyse on lomasta, jolta ei tarvitse palata takaisin töihin. Aikanaan näkee, miltä se sitten tuntuu.
Irmeli Uskin läksiäisiä vietetään Lemin Osuuspankissa kaiken kansan kahveilla tänään perjantaina kello 9.30-14.