Siirry suoraan sisältöön

”Aidosti paikallista, aidosti kansainvälistä”

Lemin musiikkijuhlart tarjoavat ensi kesänä juhlavia orkesteriteoksia ja kepeää operettia. Liput tulevat myyntiin ensi perjantaina.

Juhlien taiteellinen johtaja Erik Rousi ja toiminnanjohtaja Jonna Imeläinen esittelivät maanantaina ohjlemistoa lehdistölle ja myös lauluivat, Rousin bassoa kuullaan myös kesän juhlilla.

Juhlien taiteellinen johtaja Erik Rousi ja toiminnanjohtaja Jonna Imeläinen esittelivät maanantaina ohjlemistoa lehdistölle ja myös lauluivat, Rousin bassoa kuullaan myös kesän juhlilla.

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Erik Rousi on koonnut Lemin musiikkijuhlien kesän 2020 ohjelmiston Ludwig van Beethovenin teosten ympärille; säveltäjän syntymästähän tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Festivaalin monipuoliseen tarjontaan sisältyy myös muiden säveltäjien teoksia sekä kevyempää musiikkia esimerkiksi operetin, tangon ja kantrin muodossa. Lapsille on tarjolla lastenooppera.

– Lähtökohta on tarjota aidosti paikallista ja aidosti kansainvälistä musiikkia, Rousi luonnehtii.

Musiikkijuhlat julkaisi marraskuussa ohjelmiston kolme kokonaan Beethovenin sävellyksille omistettua kirkkokonserttia, jotka ovat säveltäjän uran vaiheita tarkasteleva ”Klassinen, sankarillinen ja kypsä” -iltapäiväkonsertti torstaina 30.7., kaksi kamarimusiikin merkkiteosta esittelevä ”Kummitus & Arkkiherttua” perjantai-iltana 31.7. sekä trilogian päättävä juhlava C-duurimessu op. 86 lauantai-iltana 1.8.

Festivaalin maksulliseen tarjontaan kuuluu kolme muutakin konserttia, joista ensimmäinen on juhlaviikon avaava ”Heinrich & Robert – Jussi & Justas”  keskiviikkona 29.7. klo 19. Lappeenrannan laulukilpailuiden vuoden 2016 miesten sarjan voittaja, baritoni Jussi Vänttinen ja huippupianisti Justas Stasevskij tulkitsevat Robert Schumannin Heinrich Heinen runoihin säveltämää musiikkia.

Torstai-iltana 30.7. konsertissa ”Ensimmäisen koulukunnan miehet” Helsingin kamariorkesteri esittää Joseph Haydnin, Wolfgang Amadeus Mozartin ja Beethovenin orkesteriteoksia James Kahanen johdolla. Solistina kuullaan Helsingin kaupunginorkesterin soolosellisti Tuomas Ylistä.

– Konsertti alkaa alkusoitolla Mozartin 12-vuotiaana säveltämään oopperaan Bastien & Bastienne ja päättyy Beethovenin tunnin mittaiseen sinfoniaan nro 3 op. 55 ”Eroica”. Beethoven ei tiettävästi koskaan kuullut Mozartin oopperaa, mihin nähden sinfinia tyo kuulijalle yllätyksen, Rousi sanoo salamyhkäisesti.

Musiikkijuhlien päätöskonserttina Tapiolan nuorisoseurantalolla sunnuntai-iltapäivänä 2.8. nautiskellaan yleisön pyynnöstä wieniläisoperetin kauneimmista helmistä. Solisteina hurmaavat Euroopan oopperalavojen tähdet sopraano Eugenia Dushina, mezzosopraano Pihla Terttunen ja tenori Markus Francke. Pianistina kuullaan Johannes Piirtoa.

Koulukeskuksen saliremontin takia operettia kuullaan nyt Tapiolassa, jonka plussana ovat valmiit valot ja äänitekniikka. Lemin juhlilta jo aiemmilta vuosilta tuttu operettimusiikki vetänee Tapiolan täyteen.

– Kannattaa varata liput ajoissa, Rousi kehottaa.

Ilmaiseksi bluegrassia,

tangoa ja lastenoopperaa

Maksullisen ohjelmiston lisäksi Lemin musiikkijuhlilla on tuttuun tapaan runsaasti ilmaistapahtumia. Ravintolakonserteissa viihdyttävät lappeenrantalaislemiläinen Bandit Queens kantrilla ja bluehgrassilla sekä takavuosien tangokuningatar Kirsi Rissanen  Marttyyrit-yhtyeineen tangon tahdeissa.

Lauantai-iltapäivää vietetään Tapiolassa Tuhkimo-lastenoopperan merkeissä. Rossinin oopperasta lyhennetty ja lapsille sovitettu versio sai ensi-iltansa Taiteiden yössä Helsingissä kesällä 2018. Anselmi Hirvonen on ohjannut sovittanut oopperan ja kirjoittanut sen suomenkieliset dialogit.

Säräemäntä Kirsi Suomalainen (vas,) iloisee, että kotiseutumuseollekin saadaan nyt konsertti. Vieressä Jonna Imeläinen.

Säräemäntä Kirsi Suomalainen (vas,) iloisee, että kotiseutumuseollekin saadaan nyt konsertti. Vieressä Jonna Imeläinen.

Lisäksi luvassa ovat musiikilla höystetty särä- tai säräkeittollounas kotiseutumuseolla, pienoiskonsertti Vanamokodissa, torikarkelot laululavalla sekä perinteinen musiikillinen jumalanpalvelus.

– Vanamokodin konsertti on minulle tärkeä, olen lähtenyt siitä, että tarjolla on laadukasta ohjelmaa. Vanamokodissa ovat ne, jotka ovat synnyttäneet Lemin musiikkijuhlat, Erik Rousi sanoo.

Torikarkeloissa festivaalin taiteilijoita säestää pianolla Nicholas Pulkkinen.

– Hän on monialainen pianisti, jolta luonnistuvat eri musiikinlajit, Rousi sanoo ja kertoo, että Lemin juhlien luottopianisti Jukka Nykänen pitää nyt vapaata mutta palaa Lemille tulevina vuosina.

Vanamokodissa esiintyy joukko juhlien taiteilijoita. Konserttiin ovat kuulijoiksi tervetulleita kaikki.

Erik Rousi kutsuukin kaikki ihmiset läheltä ja kaukaa kuuntelemaan laadukasta musisointia Lemin musiikkijuhlille, niin maksullisiin kuin ilmaisiinkin konsertteihin:

– Tärkeintä on se, että  tulee – vanhaan tapaan sanottuna”juuri sellaisena kuin on” – joko iltapuvussa tai työhaalareissa.

Viisi päivää, 13 konserttia,

32 solistia, kuoro ja orkesteri

Taiteellinejn johtaja Erik Rousi on rakentanut aiempia vuosia laajemman ohjelmakokonaisuuden. Viuiden päivän aikana tarjolla on 13 konserttia tai tapahtumaa, joista kuusi maksullista konserttia.

– Konserttien määrä mahdollistaa sen, että taiteilijoilla on useampi esiintymistilaisuus festivaalilla. Festivaalin henki taas syntyy siitä, että taiteilijat oleskelevat paikkakunnalla pitempään, eivät vain käväise konsertissa, Rousi painottaa.

Festivaalin solisteja on 32, heistä miehiä 17 ja naisia 15. Lisäksi Lemillä kuullaan 30-henkistä Helsingin kamariorkesteria ja Etelä-Karjalan klassista kuoroa.

– Kaikki esiintyjät ovat sellaisia, jotka oikeasti haluavat tulla Lemille soittamaan tai laulamaan. Musiikki on vuorovaikutusta kuulijoiden ja taiteilijoiden välillä, Rousi korostaa.

Halunsa tulla Lemille ilmaisi muiden muassa Wienissä asuva venäläinen huippusopraano Eugenia Dushina, jota kuullaan sekä lauantain Beethoven-konsertissa että sunnuntain operettikonsertissa,

Festivaalin koko ohjelma taiteilijoineen löytyy Lemin musiikkijuhlien omilta sivuilta.

Liput tulevat myyntiin perjantaina 31.1. Ticketmasterissa ja Lemin kirjastossa. Kesällä lippuja saa myös Lemin kesätorilta.

Juttua päivitetty 28.1. kello 17.32. Korjattu Etelä-Karjalan klassisen kuoron nimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *