Tänä digiaikana elokuvaus filmille on historiaa. Television viimeiset filmit kuvattiin 1960-luvulla.Lemillä ehdittiin kuvata kolme draamadokumenttifilmiä, Aapo Pekari kirjoittaa. Kuvat ovat Taikalyhdyn arkistoista.
Varhaisin on ”Hälytys Lemin suojeluskunnassa”/ Suojeluskuntajärjestö 1923, sitten ”Laulu Synnyinvuorelle” / Suomen TV 1964 ja viimeisenä ”Kylän jutut” / Mainos TV 1968.
Viipurin suojeluskuntapiirin päällikkö, taiteilija Aarno Karimo ja elokuvaaja Anton Podworsky tulivat Lemille 1923 kuvaamaan kymmenminuuttista osaa elokuvaan Suomen suojeluskunnat.
Paikallispäällikkö Arvi Parkkola saa hälytyksen ja lähettää viestin viejät pitäjän eri puolille. lähetit tavoittavat miehiä Sorvarilan metsätöissä, Suonion ruokapöydässä ja apteekin tiskin takaa. Taurissa lähtee konekivääri mukaan. Miehet kokoontuvat kirkonmäelle ja vetävät lumivaipat niskaan. Lemin suojeluskunta on taisteluvalmiina.
Museonjohtaja Johannes Hämäläinen ja Lemin kotiseutuyhdistys innostivat Suomen Television tekemään Lemin elämästä ja tavoista draamadokumentin.
Olavi Puusaari ohjasi, Esko Kohonen kuvasi ja kotiseutuyhdistyksen naiset ja miehet esiintyivät arkitöissä, lähtivät lauantaisaunan ja kirkkovenematkan kautta sunnuntain kirkkoon, juhlapöytään ja karkeloihin. Kaino Junnonen laulaa lopuksi otsikon ”Laulu Synnyinvuorelle”.
Lemin pelimannit Antti Metso ja Aatu Okko soittavat Tapiolassa TV-filmissä ”Kylän jutut”.
Suomalaisen Jussin hauskat ”konkka”muistelot innostivat Mainos TV:n tuottaja Matti Kohvan kehittelemään filmiä Lemin yöjuoksuista. Kurssikaverini, ohjaaja Jorma Koski otti minuun yhteyttä ja minä puolestani kunnansihteeri Martti Sairaan. Aloimme etsiä kuvauspaikkoja ja persoonia.
Rynkän Topi kertoili kaivon kannella pihassaan meheviä muistoja, Klemin Pentti pani parastaan. tyttöjä Helvi Klemiä ja Tikan Hiltaa nauratti. Pelimannit soittivat Tapiolassa, ja Jalkosalmella tanssittiin.
Kylän jutut” – filmin Ohjasivat Jorma Koski ja Risto Linnus. Kuvaaja oli Raimo Leskinen ja tuottaja Matti Kohva/ Mainos TV
Lemiltä lähtöni jälkeen minäkin ehdin tutustua filmikuvaukseen, 1960 luvulla Suomen Televisiossa ja Tukholmassa 1970-80-luvuilla elokuvatuotannoissa. Sain jopa tuntuman filmikuvaksen ”lippulaivan”, Panavisionin kameroihin kun kuvasimme teatterielokuvaa yhteistyönä norjalaisten kanssa 1980 luvulla.
Aapo Pekari