Lemin seurakuntatalon työryhmä ei ota kantaa uudisrakennuksen ja nykyisen seurakuntatalon peruskorjauksen välillä; taloudellisen ratkaisun tekeminen vaatii yksityiskohtaisemmat kustannusarviot molemmista, toteaa se muistiossaan.
Rakennuspalvelu Jyrki Uotila Oy yhdessä Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen Oy:n kanssa laski syksyllä 2019, että nykyisen rakennuksen peruskorjaus maksaisi runsaat 1,7 miljoonaa euroa, neliöhinta olisi 2.149 euroa.
Uuden, samankokoisen talon hinta olisi 2,5 miljoonaa euroa, neliöhinta 3.108 euroa. On kuitenkin syytä olettaa, että uudisrakennuksen tilaohjelma eroaisi merkittävästi nykyisestä, laskelman tekijät totesivat kaksi ja puoli vuotta sitten.
Työryhmä pitää tärkeinpänä, että tehty ratkaisu täyttää esitetyn tilatarvearvion. Sitä varten työryhmä selvitti Lemin kirkkopiirin työntekijöiden toiveet tiloista ja niiden varustuksesta. Se sai esitykset virastolta, varhaiskasvatukselta, musiikkityöltä, lähetystyöltä, diakoniatyötä, varhaisnuorisotyötä, nuorisotyöltä, hautatoimelta ja keittiöstä.
Nykyisessä muodossaan Lemin seurakuntatalo ei palvele Lemin kirkkopiirin tavoitteita, työryhmä toteaa. Se edellyttää selkeitä, monikäyttöisiä, esteettömiä ja energiatehokkaita tiloja.
Loppulausunnossaan työryhmä kirjoittaa seuraavasti: ”Seurakuntatalon tiloja suunniteltaessa tulisi huomioida niiden monikäyttöisyys, jotta talon käyttö olisi mahdollisimman laajaa. Seurakuntatalolla tulisi olla sali, jossa järjestetään muistotilaisuuksia, kirkkokahveja ja muita tapahtumia. Lisäksi tarvitaan tilat viikkotoiminnalle. Sali ja toinen tila voivat olla samaa tilaa, jota olisi mahdollista muunnella eri ryhmien tarpeiden mukaan.
Kaikkia toimintoja ajatellen seurakuntatalossa tulisi olla toimiva keittiö, jossa voisi valmistaa tilaisuuksien
tarjoilut. Keittiötä suunniteltaessa tulee huomioida, että esimerkiksi viikkotoiminta ei tarvitse samanlaisia koneita ja välineitä, kuin esimerkiksi muistotilaisuuksien järjestäjät. Kirpputori tarvitsee oman tilan sekä varaston. Jos mahdollista, kirpputorilla voisi olla oma sisäänkäynti. Kaikki toiminnat tarvitsevat varastotilaa, jossa voidaan pitää esimerkiksi askartelutarvikkeita ja muita materiaaleja.”
Toimisto- ja työskentelytilat voisivat olla osittain yhteiskäyttöisiä, kun moni tekee etätöitä, työryhmä toteaa. Kuitenkin esimerkiksi diakonialla tulisi olla oma toimisto, jossa pystyy tapaamaan asiakkaita. Työntekijöille tulee olla myös kunnolliset sosiaalitilat.
Yleisön sosiaalitilat eivät tule esiin sen enempää tilatarveselvityksessä kuin loppulausunnossakaan. Nykyisen seurakuntatalon yleisö-wc:t palvelivat myös muun muassa kirkkokonserteissa kävijöitä, ja niiden sulkeminen on ollut merkittävä puute.
Työryhmä teki katselmuksen
Tämän vuoden alkupuolella kolme kertaa kokoontuneeseen työryhmään kuuluivat Jukka Hirvi, Anu Karhu, Teemu Kemppainen, Saara Pellinen ja Hannu Hakonen. Hannu Hakonen, Anu Karhu, Jukka Hirvi ja seurakuntamestari Taavi Hänninen tutustuivat seurakuntaloon helmikuussa ja tekivät huomiota:
– Talossa on peruslämpö, ja sen kautta kulkee myös kirkon lämpö. Kirkon lämmitys tulee varmistaa, jos talo puretaan.
– Seurakuntalossa on runsaasti tilaa, se on sokkeloinen ja siksi vaikeasti liikuttava.
– Pohja on vaikeasti korjattavissa.
– Talon runsas irtaimisto olisi inventoitava: päätettävä mitä tuhotaan ja mitä puhdistetaan jatkokäyttöön. Arkisto ja siellä oleva omaisuus voi vaarantua nykyisissä tiloissa.
– Talossa on ummehtunut ja paikoin epämiellyttävä haju, jonka lähdettä ei pysty selvittämään. Mahdollisesti kirkon puoleisen seinän kattolumet ja niiden sulamisvesi, notkolleen painunut eteisen lattia, ilmanvaihto ja käytävien likaisuus voivat selittää hajua.
– Tiloja on mahdollisesti liikaa seurakunnnan omaan tarpeeseen. Onko ylijäämätilalle muita käyttäjiä?
– Kuntoarvio, peruskorjauskustannukset ja uudisrakennuksen rakentamiskustannukset on selvitettävä.
Kunnossapito täysin laiminlyöty.Tämä vanha seurakuntatalo on hyvin aiemmin palvellut.