Siirry suoraan sisältöön

Punasta ja mustaa läskisoosilla

Lemin kotiseutumuseolla herkuteltiin sunnuntaina syksyn pottusadolla ja läskisoosilla. Tarjolla oli neljä perunalajiketta: Lemin punanen, Mozart, Solisti ja Wärtsilän/Karjalan musta.

Neljän lajikkeen pottuateriaan kuuluivat Lemin punanen (kuvassa vasemmalla), Mozart, Solisti ja Wärtsilän musta.

Wärtsilän mustaa kasvoi tänä vuonna Lemilläkin, ja täydennystä herkkupöytään kotiseutuyhdistys sai Värtsilästä. Keitettyinä musta ei juuri eronnut Lemin punasesta, mutta kuorimisen jälkeen eron näki selvästi: musta peruna oli sisältä vaalean sinertävä.

Wärtsilän mustaa vasemmalla, keltainen keskellä on Mozart ja sen vierrssä oikella Lemin punanen.

Makuerojakin varmasti oli, mutta ne pitkälti peittyivät herkullisen sianlihakastikkeen alle. Ja kun ainakin kerran oli potuilla santsattu, ateria kruunattiin toisella syksyisellä herkulla, puolavellillä.

Syöjiä riitti niin museotupaan kuin kamareidenkin puolelle.