Siirry suoraan sisältöön

Joulua kohti kesää muistellen

Sadonkorjuutapahtuma Tienhaaran myllyllä jäi kesällä kokonaan ilman huomiota, kun Mäntyperän eukkokin poti vyöruusua. Nyt hän korjaa vahingon.

Teksti Sirkka-Liisa Vaalivirta, kuvat Siru Lavikka

Pari viikkoa ennen joulua Mäntyperän eukko tapasi kahvikupposen ääressä Siru Lavikan.

Siru Lavikka. Kuva Sirkka-Liisa Vaalivirta

Oli jo pitkin syksyä harmiteltu, että lehdistöltä oli kokonaan jäänyt huomiotta Myllyn pihan hieno tapahtuma.

Mylläri Pia Pöllänen tyttärensä Nellin kanssa tapahtumailmoituksen äärellä.

(Mutta ensin tärkeä tiedoitus: jos sinulle ilmestyy kivuliasta toispuoleista ihottumaa kasvoihin, raajoihin tai vartalolle, älä aikaile, vaan mene heti lääkäriin. Vyöruusu vaatii lääkityksen 72 tunnin sisällä, jotta selviäisit siitä noin kuukaudessa, etkä joutuisi Mäntyperän eukon tapaan sietämään vaikutuksia vielä yli puolen vuoden ajan…. tämänkin jutun teko jäi näin pitkälle hoitamattoman vyöruusun takia…)

Myllytapahtuma oli huikea yhteisöllisyyden ja yhteen hiileen puhaltamisen esimerkki. MTK:n valtakunnalisessa päivässä olivat mukana myös MLL ja 4H-yhdistys,

Savitaipaleen hevosystävät, ja vaikka mitä. MTK oli tuonut mukanaan esimerkiksi lähiruokamainospalloja, toisella kotimaisella. 

Ruisuutispuuroa hämmenteli Seppo Myyrä, oman myllyn ja lähipeltojen rukiista tehtyä meni reilut 50 litraa. Vieressä kunnanjohtaja Johanna Mäkelä tarkkana, liekö vahtinut suolan määrää, vai odottanut omaa annostaan.

Hunajaakin saattoi puuron päälle panna, Länsi-Saimaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Merja Kuukka oli asettanut omaa tuotetta tarjolle tyttärensä Leeni Hulkkosen kanssa.

Leeni Hulkkonen ja savitaipalelaista hunajaa.

Yhdessä Savitaipaleen nuoren yrittäjän Aleksi Pekinin kanssa siinä hoidettiin samalla 4H-kahvila.

Savitaipaleen hevosystävä Anna Mennola ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Tiia Tapanainen olivat järjestämässä polkutraktorikilpailua ja kepparirataa, kepparikisaa hoitivat Eira Tuomainen ja Stella Kivistö.

Kuvakaappaus keppariratavideosta.

Kaikenlaisen muun maataloustuotteen lisäksi saatavana oli myös Tapanaisen potaatit, tietenkin.

Kaskeista Juha Lapatto oli tuonut näytteille valtavan ison traktorin, jonka edessä on polkutraktorikisan voittopalkinto, vähän pienempi peli, joka taisi mennä kaupunkilaisten mukaan.

Uuden ison traktorin takana on muuten Illukan Ossin tuttu Zetor, jonka räplätys lie kaikille meille tuttu…

Ukrainalaiset olivat käyneet sienestämässä, myynnissä oli mustatorvisieniä ja kantarelleja, sekä leipomuksia, Tiina Tyllin ihania kukkakimppuja oli tarjolla pitkät rivit.

Karsinasta katseli myös mustanaamainen ahvenanmaanlammas, jonka villoista kehrättyä lankaa taannoin muuan sukantekijä kehui. Taipalsaarella lampaat villojaan kasvattavat, ja lihaa oli myös säilykepurkkeissa saatavana.

No, toki makkaaraakin paistettiin. Mirva Jukkara käristi sekä omia kyyttömakkaroita että Reiposen possumakkaraa, jokaiselle jotakin.

Heituinlahden laitumilta näytillä oli kaksi somaa vasikkaa, Tarjan (ent.Toura nyk?) hellästi hoitamat ja hienoon näyttelykuntoon harjatut.

Ja koska syksy jo hiljalleen alkoi värittää maisemaa omilla väreillään, oli paikalla totta kai myös ahkera sukan kutoja Taru Järvimies. Maataloushommissa villasukkaa tarvitaan joka päivä!

-Olisinpa saanut olla tässä tapahtumassa mukana!

Juttua korjattu 18.12.: 4H-Länsi-Saimaan toiminnanjohtaja on Merja Kuukka.