Siirry suoraan sisältöön

Lehtorien virat uuteen valmisteluun

Lemin kunnanhallituksen kesäkuisesta päätöksestä säilyttää historian ja yhteiskuntaopin sekä äidinkielen lehtorin virat jätettiin oikaisuvaatimus. Sivistyslautakunta oli esittänyt virkojen lakkauttamista, mutta kunnanhallitus enemmistöpäätöksellään säilytti ne. Nyt elokuun kokouksessaan kunnanhallitus päätti palauttaa asian valmisteluun.

Lautakunta esitti

virkojen lakkautusta

Kun koulukeskuksen historian ja yhteiskuntaopin sekä äidinkielen lehtorit olivat toukokuussa irtisanoutuneet, teki rehtori Sanna Karppinen sivistyslautakunnalle esitykset, että virkoja ei enää täytettäisi vaan ne lakkautettaisiin ja tilalle palkattaisiin päätoimiset tuntiopettajat. Lautakunta hyväksyi esitykset yksimielisesti ja esitti kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että se lakkauttaisi virat ja antaisi luvan tuntiopettajien palkkaamiseen.

Esityksiä perusteltiin säästösyillä: Vakinaiselle viranhaltijalle pitää maksaa palkkaa 23 opetustunnilta viikossa, vaikka tunteja ei niin monta kertyisikään. Sen sijaan päätoimiselle tuntiopettajan voi palkata jo 16 tunnin tarpeeseen ja hänelle maksetaan vain kertyneistä tunneista suhteessa 23 opetustuntiin. Toistaiseksi opetettavia tunteja oli koiulukeskuksessa löytynyt, mutta muutoksella haluttiin varautua laskeviin oppilasmääriin.

Kunnanhallitus äänesti

4-3 ja 3-3, virat pysyivät

Kunnanjohtaja Kati Rekola esitti kesäkuussa kunnanhallitukselle, että tämä yhtyisi lautatakunnan kantaan ja esittäisi valtuustolle virkojen lakkauttamista. Kokouksessa kuitenkin Jarmo Tölski (kesk) teki vastaesitykset, että virkoja ei lakkautettaisi vaan kunnanhallitus antaisi sivistyslautakulle luvan täyttää avoimet virat.

Äänestyksissä Tölskin ohella Esa Makkonen (kok), varajäsen Sonja Laitinen (sos.dem.) ja puheenjohtaja Anu Karhu olivat historian ja yhteiskuntaopin lehtorin viran säilyttämisen kannalla. Sivistyslautakunnan ja kunnanjohtajan kannalla olivat hallituksen varapuheenjohtaja Mervi Rings (kok), Jarkko Ovaskainen (kesk) ja Nina Värtö (kesk). Rintamat olivat samat myös äidinkielen lehtorin virasta päätettäessä, mutta Esa Makkonen jääväsi itsensä. Tällöin äänestystulos oli 3-3, jolloin puheenjohtaja Anu Karhun kanta ratkaisi. Kunnanhallitus oli siten virkojen säilyttämisen kannalla. Jarkko Ovaskainen jätti pöytäkirjaan päätösistä eriävän mielipiteensä. Hän huomautti, että Lemi on kuntana sitoutunut talouden tasapainotukseen ja arviointimenettelystä selviämiseen, mitä vastaan tehdyt päätökset ovat.

Puheenjohtajiilta

oikaisuvaatimus

Näistä päätöksistä tekivät sivistyslautakunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Okko (kok), teknisen lautakunnan puheenjohtaja Petteri Holopainen (kesk), hallituksen varapuheenjohtaja Mervi Rings, halituksen jäsen Nina Värtö ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Mielikäinen (kok) oikaisuvaatimuksen. He katsovat, että kunnanhallituksen tekemät päätökset ovat vastoin kunnanvaltuuston hyväksymää talouden tasapainotusohjelmaa, talouden sopeutustoimia ja arviointimenettelyn edellyttämiä talouden ennakointiin tähtääviä toimia.

He myös kyseenalaistavat laillisuuden kannalta sen, että vastaesityksen tehnyt ja sen kannattaja ovat työskennelleet, työskentelevät tai aikovat syksyllä työskennellä Lemin kunnan perusopetuksessa. He myös huomattuttavat, että äidinkielen opettajan virasta päätettäessä Esa Makkonen ei kutsunut paikalle varajäsentä, vaikka olisi pitänyt.

Kunnanhallitus

palautti valmisteluun

Vs. kunnanjohtaja Tommy Westerlund esitti nyt kunnanhallitukselle, että se hyväksyisi oikaisuvaatimuksen. Asian esittelytekstiin oli kirjattu katkelmia kunnanvaltuuston keväällä hyväksymästä sivistyslautakunnan käyttösuuunnitelmasta: ”Tavoitteena on laadukkaiden opetus-, varhaiskasvatus-, kirjasto-, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden tuottaminen joustavasti ja taloudellisesti. Sivistyspalvelujen suunnittelussa otetaan ennakoivasti huomioon mahdolliset oppilasmäärän muutokset ja pidetään Lemi houkuttelevana kuntana tarjoamalla laadukkaita sivistyspalveluja… Perusopetuksessa seurataan oppilasmäärien kehitystä vuosittain, ja sopeutetaan henkilöstön määrää tarpeen vaatiessa sen mukaiseksi”.

Kokouksessa Jarmo Tölski teki vastaesityksen, että asia palautetaan valmisteluuun. Kunnanhallitus hyväksyi sen yksimielisesti; päätöstä olivat tekemässä varajäsenet Tuula Konttinen (kesk) ja Sari Papinniemi (kok) Mervi Ringsin, Niina Värtön ja Juha Mielikäisen jäävättyä itsensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *