Siirry suoraan sisältöön

Metsäautojen ja autiotalojen kuvaajat yhteisnäyttelyssä

Metsän kätköön ruostumaan ja sammaloitumaan jätetyt autot ja asukkaidensa tyhjilleen hylkäämät talot ovat lappeenrantalaisten valokuvaajien Jukka Kososen ja Pekka Mikkolan kiinnostuksen kohteita. Heidän kuviaan on esillä Lemin kirjastossa avautuneessa näyttelyssä.

Pekka Mikkola (vas.) ja Jukka Kosonen pystyttivät yhteisen näyttelyn Lemin kirjastoon. Lukusalin puolella ovat Mikkolan kuvat.

Paksu sammalkerros peittää metsään jätetyn auton nokan ja katon

Kuusimetsässä autot sammaloituvat parheiten, miehet sanovat. Kuva: Pekka Mikkola.

Toinen ajokki näyttää siltä, että olisi törmännyt koivuun ja jätetty sitten siihen ajan patinoitavaksi ja koivunlehtien peitettäväksi. Latoon parkkeerattu on säilynyt toistaiseksi paremmin, mutta ladon katto on jo harvaksi hiutunut eikä pitkään autoa suojaa.

Tämän ajokin obay kaatuneet näreet ottaneet omakseen. Kuva: Pekka Mikkola.

Rappion kauneutta Pekka Mikkola löytää myös autiotaloista. Näyttelyssä on esillä muun muassa Hyrynsalmen suunnalta löytunyt vanha kyläkoulu. Autoja ja taloja hän on kuvannut eri puolilla Suomea, joskus pitkäänkin jotain kohdetta etsien, joskus puoli sattumalta sellaisen luokse osuen.

Kamera mukana

geokätköille

Jukka Kosonen on harrastanut valokuvausta koulupojasta lähtien. Kymmenkunta vuotta sitten hän aloitti geokätköilyn,

– Se vie joskus mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, olen löytänyt autiotaloja sitäkin kautta, hän kertoo.

Kun sellaisen kuvaa, saattaa olla, että pian sitä ei enää ole. Kirjaston näyttelyssä on kuva Tiurun lääkäritalon kuistilta; sittemmin talo on purettu. Tallinnassa Kosonen kuvasi entisessä vankilassa viimeisenä päivänä, kun se oli avoinna yleisölle ennen kuin sitä alettiin remontoida muun muassa hotelliksi.

Jukka Kosonen kehysti kuvansa kierrätettyihin pokiin. Kullattu kehys toimii vastapainona hylätyn vankilan karuudelle.

Hylätyt kohteet ja niiden tunnelmat kiehtovat molempia kuvaajia. Mutta niin ne tuntuvat kiehtovan myös varkaita ja vandaaleja: paikkoja ja autoja rikotaan ja irtainta varastetaan.

– Yritän aina käydä niin, että paikalle että paikalle jää enintään kengistäni jäljet pölyyn, Pekka Mikkola sanoo.

Hän muistuttaa, että talot ja autot ovat aina jonkun omaisuutta, eikä toisen omaisuuteen saa kajota.

-Usein taloissa papereita on pengottu ja sotkettu paikkoja, Jukka Kosonen kertoo.

Kahvi on jäähtynyt hellan nurkalla. Kuva: Jukka Kosonen.

Siksi kohteiden tarkkaa sijaintia ei jaeta sosiaalisessa mediassa eikä kerrota kuin luotettavimmille tahoille.

Miehet tallentavat ajan hampaan töitä valokuvin. Samalla tulee miettineeksi niitä ihmisiä, joita taloissa on asunut ja autoja ajanut.

– Viimeisen asukkaan nimen löytää vaikkapa sanomalehdestä, joka taloon on jäänyt, Jukka Kosonen toteaa.

Mutta paljon muitakin ”johtolankoja” löytyy. Monen autiotalon viimeinen asukas on ollut leskimies, jonka taloudenpito on ollut heikonlaista vaimon kuoltua, Kosonen päättelee.

Hänellä on kuva sekaisesta keittiöstä, jossa liesi on sotkuinen, pöydänalus täynnä kaljalaatikoiden jämiä ja pöydänkulmalla juomalasin vieressä moottorisahan osia. Toisessa kuvassa kamarin ikkunalla kukat ovat kuolleet kastelun puutteeseen.

Jukka Kosonen on kuvannut paljon ikkunanäkymiä.

Ensimmäinen

nättely kahdestaan

Jukka Kosonen on pitänyt aiemmin lukuisia yksityisnäyttelyitä ja ollut mukana yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Pekka Mikkolan metsäautoja ja autiotaloja on nähty aiemmin Nuijamiehen aulassa Lappeenrannassa. Yhtä aikaa heidän kuviaan on aiemmin nähty Saimaan kameraseuran yhteisnäyttelyissä, ja nyt Lemin kirjastossa.

Ihminen unohtaa – aika ei -valokuvanäyttely Lemin kirjastossa 30.9.-15.11.2024 ma klo 13-19, ti klo 10-15, to klo 13-19 ja pe klo 10-15.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *