Siirry suoraan sisältöön

Dokumentti Unto Hakulista Tapiolassa

Lemin sotahistoria -työryhmä teki kahden vuoden ajan dokumenttielokuvaa sotaveteraani Unto Hakulista. Hakuli kuoli viime viikolla 101 vuoden iässä. Tammikuun 4. päivänä elokuva saa yleisöesityksensä Tapiolassa kunnianosoituksena edesmenneelle.

Video Juha Nisonen.

Seuraavassa Markku Peutere, yksi työryhmän jäsenistä, kertoo dokumentin taustoista ja tekemisestä:

Dokumenttiprojeksti UNTO alkoi pikkuhiljaa käynnistyä loppuvuodesta 2022 Juha Nisosen aloitteesta keskusteluilla Hannu Hovin kanssa. Oli yhteistä huolta siitä, että veteraanien määrän harventumisen myötä ensikäden tietoja sota-ajasta ei kohta enää voida saada. Lemiläisistä rintamaveteraaneista oli jäljellä enää yksi, tuolloin 99-vuotias Unto Hakuli.

Juhalle idea dokumentista oli jäänyt kytemään viimeisellä monista lemiläisten Karjalan kannakselle järjestämistä veteraaniretkistä. Linja-automatkalla 2019 mukana oli vielä pieni joukko veteraaneja, muun muassa lemiläinen Unto Hakuli. Tällä matkalla käytiin läpi sotilasasiantuntijoiden kanssa erinäisten sotatoimien kulkua ja tapahtumapaikkoja. Yhtenä esimerkkinä olivat Unton muistelukset.

Ehkä tärkeimmän pontimen Juhalle antoi hänen isoisänsä osaksi tullut kohtalo – kaatua ja kadota taistelukentälle. Hannu Hovi on vuosien mittaan sotahistorian harrastajana perehtynyt asiantuntijaystävineen moniin kohteisiin kotipitäjässään Lemillä, muualla kotimaassa ja rajan takana. Hannu alkoi laatia kysymyspatteria mahdollisten haastattelujen tueksi.

Aineistoon saatiin käytettäväksi Koulukeskuksen 8-luokkalaisten miettimiä tärkeitä kysymyksiä ja ajatuksia.
Kuvaamaan oli pyydetty ja siihen lupautui kokenut videokameran käyttäjä ja leikkaaja Jorma Lehtonen Lappeenrannasta. Hänen kanssaan otokset saatiin onnistumaan enempiä jännittämättä. Tunnelmat säilyivät rentoina huolimatta siitä, että tilanteet ymmärrettiin paikoin hyvin ainutkertaisiksi.

Varsinaista käsikirjoitustakaan ei ollut, ja jos vähän olikin, sitä ei noudatettu. Jorma kuvasi, leikkasi ja patisteli meitä muita hienokseltaan eteenpäin. Juha teki animaatioita, valkkasi kuvia, ääniä, karttoja. Porukassa juotiin kahvia ja ideoitiin erilaisen rekvisiitan kanssa. Aineistoa kertyi nelisen tuntia.

Markku Peutere lupautui mukaan haastattelijaksi. Ensimmäinen, melko spontaaniksi kehkeytynyt juttutuokio Unton luona päästiin käymään aprillipäivänä 1.4.2023. Tavoitteena oli säilyttää, vakavista aiheista huolimatta, lemiläinen kotoinen meininki, jossa huumorillakin on sijansa.

Hankkeen edetessä havaittiin, että pätevää asiantuntemusta tarvitaan selkiyttämään ja helpottamaan dokumentin sodanaikaisen tilannekuvan aikaansaamista. Sotilasasiantuntijaksi kutsuttiin majuri evp Esa Makkonen. Hän hoiti myös yhteydet koulun kanssa niin, että aineistosta saatiin tehdyksi koulun käyttöön soveltuva versio.

Yhteisiä kokoontumisia tekijöillä oli parisenkymmentä. Käytännössä vaativimmat työt olivat Jorman kuvaukset editointeineen samoin kuin Juhan animaatiot millin tarkkoine vaiheineen, valintoineen ja säätöineen. Kunta antoi hyvän kokoustilan ilmaiseksi käyttöömme. Lemin Kotiseuturadiolta saatiin lainaksi äänitallennin. Ulkopuolista rahallista tukea ei anottu eikä saatu.

Dokumentin kantaesitys oli Lemin Kotiseutumuseolla 19.9.2024. Ennen esityksen alkua Lemin Sotaveraanit
ry piti viimeisen kokouksensa ja päätti purkaa 65 vuotta toimineen yhdistyksen. Samana päivänä tuli kuluneeksi tasan 80 vuotta siitä, kun Moskovassa solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton kesken välirauhansopimus.

Dokumentista tehtiin kaksi versiota: koulun käytöön 40 min, pitempi versio 1 h 15 min.

Markku Peutere
Lisätietoja: Juha Nisonen 050 3547 890



.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *