Kunnanhallituksen jäsen Jarmo Tölski (kesk) kertoo Lemin Kirjavalle lähettämässään sähköpostissa oman käsityksensä tapahtumista Lemin kunnan hallinnossa ja syistä, mitkä johtivat kunnanjohtajan eroon:
Kunnanjohtajan henkilöstöjohtamisessa on puutteita. Virastolla on raskas työilmapiiri, ja toiset ovat joutuneet paikkaamaan kjn unohduksia ja yllättäviä poissaoloja. Valehtelu, savustaminen työstä ja viimeisimpänä lainvastainen toiminta oikaisuvaatimuksen käsittelyn valmistelussa – vaikka on itse asianosainen ja siten jäävi – ovat rapauttaneet luottamuksen kunnanvaltuuston enemmistön ja kunnanjohtajan välillä.
Kunnanjohtaja syrjäyttää toimissaan kunnanhallituksen puheenjohtajan, joka on hänen esihenkilönsä. Tämä on kjn johtajasopimuksen ja voimassa olevan Lemin kunnan hallintosäännön vastaista toimintaa. Esimerkkeinä toimikoot yleinen yhteydenpito sekä ilmoittaminen yöpymistä vaativista työmatkoista, lomista ja valmisteluun tulevista asioista. Kj ei vastoin sopimusta ja sääntöä esitä esim. matkalaskujaan hallituksen puheenjohtajalle hyväksyttäväksi. Tätä on jatkunut liian kauan, ja kalenterivuoden 2024 aikana asiat ovat kärjistyneet.
Matkalaskujen osalta herää kysymys, onko kunnanhallitus vastuussa jostakin tämän toiminnan seurauksena? Hallituksen velvollisuus on tutkia tämä asia. Kj on jopa kieltäytynyt tapaamasta hallituksen puheenjohtajaa kahden kesken ja tehnyt hänestä työsuojeluilmoituksen. Sen käsittely on päättynyt kunnanhallituksen päätöksellä. Yksin kj ei kuitenkaan toimi. Hän on valinnut esihenkilökseen kunnanhallituksen varapuheenjohtajan, jolle tämä järjestely näyttää sopivan.
Varapuheenjohtaja Ringsin opportunistista toimintaa ohjaa hänen vahva poliittinen motiivinsa. Siitä mainitaan 9.12.2024 kunnanhallituksen § 166 päätöksen eriävässä mielipiteessä. Tästä on uutisoitu myös L-SS:n artikkelissa samalla viikolla. Varapuheenjohtajalla ja kunnanjohtajalla on käytössä oma toimintamalli: poistetaan tietoisesti demokraattisilla vaaleilla valittu hallituksen puheenjohtaja omalta paikaltaan, vaikka hänet on siihen asetettu yhteisesti kaikkien puolueiden kesken kunnanvaltuuston päätöksellä.
Varapuheenjohtaja ja kunnanjohtaja tapaavat varapuheenjohtajan kotona myös illalla kokousten jälkeen, ja tapaamisiin liittyy kunnan toimintoihin kuulumaton merkittävä aktiviteetti. Varapuheenjohtaja ei suostu toteamaan itseään esteelliseksi, vaikka heidän välilleen on syntynyt yleislausekejääviys, jossa henkilön puolueettomuus vaarantuu muusta erityisestä syystä (HL 28.1 § 7).
Kunnanjohtaja ei ole osannut ennakoida, mihin tämä toiminta on johtamassa. Vähän sääliäkin tunnen, hän on jäänyt joiltakin osilta pelinappulaksi kokoomuksen yhden siiven vallantavoittelussa. Varapuheenjohtajan poliittisen motiivin täyttyminen ei keinoja kaihda. Toisaalta kunnanjohtajan olisi pitänyt olla vahvempi ja hakea tietoa ja tukea laajemmin poliittiselta kentältä. Hänen on täytynyt ymmärtää johtajasopimuksen ja hallintosäännön määräykset, ja kuitenkin hän on ollut varapuheenjohtajan vietävänä. Tämä kaikki on vaikuttanut heikentävästi keskeisiin kunnan toimintoihin. Joudumme tarjoamaan kunnanjohtajalle eroa.
Olen tuon kirjannut itselleni muistiin 15.1.2025. Nyt olemme tilanteessa, jossa kunnanjohtaja on torstaina 30.1. eronnut ja johtajasopimuksen mukaisen korvauksen lisäksi kunnanhallitus on päättänyt kokoomusäänin maksaa ylimääräisen kolmen kuukauden palkan kunnanjohtajalle. Muita puolueita on turha syyttää tuosta: jo hallituksen esittelytekstissä on mainittu, että hallitus ei ollut esityksen sisällöstä yksimielinen. Demokratia on puhunut, ja vastuun kantavat hallituksessa äänestäneet. Pöytäkirja asiasta on luettavissa kunnan nettisivuilla.
Jarmo Tölski, Lemin kunnanhallituksen jäsen (kesk)