Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta
Kun seurakuntien yhdistyminen on juuri ajankohtaista, oli mielenkiintoista tutustua Suomenniemen kirkon historiaan.
Suomenniemi on kuulunut jo ennen 1500-lukua Lappeen suurseurakuntaan, irtautui siitä Taipalsaaren myötä 1571, ja oma kappeliseurakunta perustettiin1687. Ja väkeä oli tuolloin vain 400-500!
Rakentaja löytyi Orimattilasta, Gustav Kollin. Kirkko on tehty hirsistä, se on valoisa ja kaunis sisältäkin.
Tämä upea kirkko sai sunnuntaina kuulla koulupojan sotamuistoja , Matti J. Raution omakohtaisista kokemuksista valmistamassa Asemiesillassa.
Sotauutisten lomaan kuultiin lääkintälotan (Pirjo Havo) haastattelu, ja lotta-Tertun Evakonlaulu sai kyynelet moneen silmään.
Ja kuinka herkkä hetki olikaan , kun lotat Terttu Kultanen ja Sinikka Aapro lauloivat haikeasti kodin kynttilöistä.
Kuultiin myös, miten vihollisen radiota häirittiin Säkkijärven polkan jatkuvalla soitolla: Eino Aapro ja Markku Hongisto soittivat niin, että kirkon holvit kaikuivat!
Itse odotin kovasti Tapani Lapaton karjalaksi laulamaa ”Luodogan meren randamil..”, enkä pettynyt. Ilman säestystä laulettu haikea laulu oli upea esitys.
Toinen odottamani oli kenttähartaus. Aluekappalainen Lassi Suihkonen luki ilman sota-ajan paatosta ihan oikean, aidon saarnan, rykmentin pastori M.A. Kohosen aikanaan taistelujen lomassa saarnaaman. Saarnassa sanottiin mm. näin ”…Sydämissämme pyytää puheenvuoroa rauhoittava toivo, että Herra Jumala on paneva väkevän kätensä väliin ja pelastava maamme tuon pedon kaikki nielevästä hirmuvallasta…”
Saarnan jälkeen koko ”rykmentti, kirkkokansa, lauloi kanttori Maria Kemppisen urkusäestyksellä tutun virren ”Jumala ompi linnamme”. Sydämeen sattuva kokemus!
Ohjelmassa on paljon lauluja, tuttuja paljon laulettuja, jotka saavat aivan eri merkityksen,kun ne on tällä tavoin liitetty yhteen uutisten ja koulupojan omien mietteitten kanssa. Koko ryhmä on tehnyt mielestäni hienon kulttuuriteon, ja taitavat pikkulinnut viserrellä, etteivät esityskerrat tähänkään jääneet.
Suomenniemen Martat olivat järjestäneet melkeinpä sotilaskodin kirkon portaikon alle, tarjolla oli monenlaista herkkua.
Eero Korhola tallensi esityksen, joten näitä muisteloita voi halutessaan katsella vielä kotioloissakin.