Mitä sellaista lemiläisillä, savitaipalelaisilla ja taipalsaarelaisilla on, mutta ei lappeenrantanlaisilla kansanedustajalla Jukka Kopralla (kok.) tai Ari Torniaisella (kesk.) ja Anneli Kiljusella (sd.) vain kesämökillään? Vastaus: nopea valokuituyhteys.
Torniainen asuu puolentoista kilometrin päässä Lemin rajalta, ja joutuu turvautumaan katkeilevaan ADSL-yhteyteen. Paljon parempi ei ole tilanne Lappeenrannan Ruoholammillkaan, missä Kopra asuu.
Kiljunen on päässyt nauttimaan nopeasta valokuidusta mökillään Savitaipaleen Partakoskella, missä yhteys on parempi kuin kotona Lappeenrannan Kimpisessä.
Kakki kolme puhuivat valokuidun puolesta keskiviikkona pidetyssä Saimaan Kuidun Valon juhlassa. Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lemin yhteinen valokuituhanke päättyi vuoden lopussa ja täytti toimitusjohtaja Tuomo Puhakaisen mukaan sille asetetut tavoitteet. Liittymä on nyt yli 2.600 taloudessa kolmen kunnan alueella.
Kuituverkko rakennettiin niin edullisesti, että valtion myöntämästä avustuksesta jäi miljoona euroa käyttämättä.
Torniainen ja Kopra sekä juhlasta estynyt kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) olivat kaikki eduskunnan liikennevaliokunnassa, kun laajakaistalakia sorvattiin. Puhakaista valiokunta kuuli asiantuntijana.
Valtiovallan tervehdyksen Valon juhlaan toi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.). Häntä evästettiin että kun nyt sorvataan uutta valokuitulakia, mukaan valtionavun piiriin tulisi ottaa myös vapaa-ajan asunnot.
Valokuidulle hallitusohjelmassa osoitetut rahat eivät Tuomo Puhakaisen mukaan riitä lähellekään. Hän nostaisi ensi vuodelle osoitetut 5 miljoonaa euroa 12 miljoonaan.
Valon juhlaan otti osaa noin 400 kuituverkkoon liittynyttä. Juhlassa palkittiin valokuidun rakentajat ja verkon syntyyn myötävaikuttaneet.
Saimaan Kuitu lahjoitti tukirahaa kolmen kunnan nuorisotyötä tekeville urheiluseuroille.