Siirry suoraan sisältöön

Koulukeskuksessa enemmän kyytioppilaita kuin autoihin mahtuu

Lemin koulujen alettua on huomattu, että koulukyytikalusto on niukkaa kyydittävien määrään nähden. Rehtori Sanna Karppinen on lähettänyt huoltajille Wilma-viestin, jossa hän kertoo tilanteen vaatimista erityisjärjestelyistä.

Viestin mukaan koulukyydit on tänä vuonna pakattu niin täyteen, kuin vain lain puitteissa on mahdollista. Osa kyydeistä tulee koululle jo kovin varhain, minkä takia alakoululla ohjaajat valvovat tilannetta kello alkaen kello 7.20 koulun alkamiseen kello 8.30 saakka. Yläkoululaisten odotetaan pärjäävän sovussa ja rauhassa ilman valvontaa.

Paluukyytien lähtöä opetetaan rehtorin viestin mukaan parin viikon ajan ja sen jälkeen valvontaa asteittain vähennetään. Erityisen tuen oppilaita kuitenkin valvotaan, jos tarve niin vaatii.

Kello 14.25 lähtevä iltapäiväkyydissä on toistaiseksi ollut tilaa kaikille halukkaille, kun osa oppilaista kulkee mopoilla tai polkupyörillä. Mutta kun pyöräilykausi loppuu, kyyteihin on odotettavissa tunkua. Rehtorin ohjeen mukaan ensimmäisinä autoon otetaan alakoululaiset, sitten Kuukanniemeen menevät yläkoululaiset ja sitten vielä muita yläkoululaisia niin paljon kuin mahtuu. Ne, jotka eivät mahdu, matkustavat kotiin kello 14.56 kirkolta lähtevässä vuoroautossa.

Syynä liian

vähäinen kalusto

Lemin Kirjava kysyi rehtori Karppiselta tilanteen syistä ja seurauksista:

Johtuuko koulukyytien ahtaus ja ennakoitu riittämättömyys rahan puuttesta/ säästämishalusta vai siitä, että takseja ja busseja ei ole saatavissa toivottua määrää? Vai eikö reittejä ole osattu suunnitella oikein?

– Kilpailutuksen voittivat nykyiset yrittäjät, ja valitettavasti kalustoa on sen verran niukasti, että osa lapsista joudutaan porrastamiseksi tuomaan koululle aika aikaisin. Tämä on tietysti valitettavaa, mutta aamulla koululla on heille ohjaajien valvonta.

Onko ongelma vain Koulukeskuksessa, vai koskeeko myös Kuukanniemen alakoululaisia?

– Aamun odotukset koskevat vain koulukeskusta, Kuukanniemessä kyytioppilaita on muutenkin suhteessa vähemmän.

Pysyvätkö odotusajat, erityisesti alakoululaisilla, lain sallimissa rajoissa?

– Koulumatkoineen ja odotuksineen kenenkään alle 13-vuotiaan koulukuljetukset eivät kestä yli 2,5 tuntia, eikä 13-vuotiaan tai vanhemman kestä yli 3 tuntia.

Eikö kaikkia koululaisia pidä valvoa joka päivä autojonossa, varsinkin kun näyttäisi olevan vaara, että kyytipaikoista tullaan jatkossa ”kilpailemaan”?

– Aikaisemmin koulukyydit ovat lähteneet suhteellisen mukavasti muutaman vanhemman oppilaan valvonnassa, ja en näe tässä suurtakaan eroa. Kyydit lähtevät heti koulutuntien päätyttyä, jolloin odotusaika jää niin lyhyeksi, ettei sitä lainkaan mukaan tarvitse valvoa. En kuitenkaan aio odotella, jos hässäkkää on, vaan olemme valmiita myös palaamaan vanhaan käytäntöön.

Sanna Karppinen kertoo sähköpostissaan Lemin Kirjavalle vielä, että hän on saanut Wilma-viestiinsä palauttetta vain yhdeltä perheeltä (torstain aamupäivään mennessä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *