Kunnanjohtajan eroaminen ei tyynnyttänyt laineita Lemin kunnalliselämässä, vaan aallokko keikuttaa yhä kovemmin. Niin kovin, että ihan rytisee, kuten Etelä-Saimaassa tilannetta kuvataan.
Jarmo Tölski avasi Lemin Kirjavassa omasta näkökulmastaan kunnanjohtajan lähtöön johtaneita asioita – kunnanjohtajan omaa toimintaa, mutta myös kunnanhallituksen sisäisiä ristiriitoja. Ne kietoutuivat toisiinsa siinä määrin, että ulkopuolisen on vaikea nähdä, oliko alkusyy johtajassa vai hallituksessa. Mahtavatko kiistakumppanit itsekään muistaa?
Olin penännyt päättäjiltä selitystä tapahtuneeseen tietäen, että haittaavista kommenteista pidättäytymisestä oli sovittu kirjallisesti. Samalla muistutin kuntalaisten oikeudesta tietää, mihin verovaroja käytetään, kun johtajasopimukset astuvat voimaan ja lisäksi tehdään erosopimus lisäkorvauksineen. Tölskin kirjoitusta pidetään nyt peräti petoksena tätä sopimusta kohtaan. Se kuitenkin oli palvelus kuntalaisiile, enkä tiedä, ketä haittaa, jos kuntalaiset tietävät mistä oli kyse.
Jo ennen kyseisen kirjoituksen julkaisemista lähetin sen Mervi Ringsille luettavaksi ja kommentoitavaksi, jotta Lemin Kirjavan lukijat olisivat saaneet monipuolisemman kuvan asiasta saman tien. Kommenttia ei kuulunut ennen julkaisua eikä ole kuulunut vieläkään – vasta tänä aamuna Etelä-Saimaassa mainitaan hänen jotain kertoneen.
Mitä tapahtuu jatkossa?
Mitä tapahtuu jatkossa? Kunnanhallituksen päätös maksaa eronneelle kunnanjohtajalle lisäbonus johtajasopimuksen erokorvauksen päälle syntyi äänestyksessä kokoomus 3 – keskusta 2. Tyhjää äneestänyt demari ja kokoomuslainen ovat myös tavallaan vastuussa lisäbonuksesta, kun eivät sitä vastustaneet. 21.000 euron bonukseen ei tämän vuoden talousarviossa ole määrärahaa, joten se voisi olla jvaltuustoasiakin. Kunnanhallituksen päätöksestä tulee huomenna viikko, joten ollain osapuolella tai kenellä tahansa kuntalaisella vielä toista viikkoa on aikaa tehdä siitä oikaisuvaatimus. Mahtaako sellaista tulla?
Kunnanhallituksella on edessään kuuma kevät ennen vallan vaihtumista vaalien myötä. Se ei tule olemaan helppoa kaiken tämän keskinäisen syyttelyn jälkeen – ei vaikka kuinka yritettäisiin pysyä asiassa. Ne asiatkin kun tuppaavat riitelemään. Jos yhteistyö ei ollenkaan toimi, valtuusto voisi halutessaan vielä vaihtaa hallituksen ennen kesäkuuta, jolloin valtaan nousee huhtikuun vaaleissa valittava valtuusto ja sen valitsema uusi kunnanhallitus.
Kuinka paljon tässä sotkussa on ollutkin kyse tulevista vaaleista ja niihin valmistautumisesta, voi vain arvailla. Se näyttää varmalta, että minkään osapuolen osakkeet eivät ole kärhämän myötä nousseet. Jos äänestäjä joutuu päättämään, kuka on pahis ja kuka hyvis, äänestyspäätös on vaikea tehdä. Helpompi on jättää äänestämättä.
Lemin vaaliasetelma on ilman tätä sotkuakin mielenkiintoinen: eduskuntavaaleissa perussuomalaiset oli lemiläisten suosikkipuolue ohi keskustan, mutta valtuustossa sillä on vain kaksi paikkaa eikä hallituksessa yhtäkään. Puute ehdokkaista estänee sitä käyttämästä hyväksi tätä tarjottimella tarjottua mahdollisuutta. Tuskin tunguksi asti ehdolkkaita on millään puolueella, vaikka parempia aikoija voisimmekin ounastella.
KAIJA LANKIA