Lemin musiikkijuhlien julisteissa hymyilee nuori vaalea nainen. Monikaan ei tunne sopraano Elli Vallinojaa, 23. Ei vielä.
– Aika jännältä tuntuu nähdä itsensä ”ammattilaisena”, kun olen vasta opiskelija, kommentoi hän.
Itse hän oli törmännyt kuvaansa Rondo-musiikkilehdessä Lemin juhlien mainoksessa. Tolppamainokset hän näkee vasta viikolla, sillä haastatteluun hän vastasi Saksasta.
– Olen opiskelemassa Lyric opera -studiossa Weimarissa. Tämä on kansainvälinen kesäohjelma nuorille oopperalaulajille: toteutamme produktion Taikahuilusta, laulamme konserteissa, opiskelemme laulua ja saksaa.
Kymmentä eri kansalaisuutta sisältävässä opiskelijajoukossa hän on huomannut, että suomalaisuudesta on etua laulajalle maailmalla:
– Koska meitä on niin vähän, ääneni ja ulkonäköni ovat eksoottisia ja auttavat erottumaan satojen muiden lyyristen sopraanojen joukosta.
Sibeliusta ja operettia
Lemin musiikkijuhlilla Elli Vallinoja erottuu myös, sillä hänet nähdään monissa yhteyksissä: avajaiskonsertissa laulamassa Sibeliusta, Palolakodin kodin konsertissa ”Muistojen laulujen” äärellä ja juhlat päättävässä Operetin helmiä -konsertissa operettisävelten tulkkina yhdessä mm. Raimo Sirkiän ja Kalle Koiso-Kanttilan kanssa.
– Tyylilajien vaihtaminen on hauskaa ja virkistävää. Sibeliuksen laulut ovat minulle todella rakkaita, laulan niitä mielelläni. Operettia olen toistaiseksi laulanut vähemmän, mutta sitäkin innokkaammin odotan Lemin-konserttia, hän sanoo.
Avajaiskonsertissa hän esiintyy myös yhdessä puolisonsa, klarinetisti Okko Kivikatajan kanssa. Yhdessä esiintyminen on heille toistaiseksi ollut harvinaista, vaikka suunnitelmia sellaiseen on ollutkin.
– Hauskimpia yhteiskeikkoja ovat olleet jazz-numeroiden esittäminen ystävien ja sukulaisten häissä.
Musiikki on kuulunut helsinkiläisen Elli Vallinojan elämään aina.
– Minulle on kerrottu, että opin laulamaan ennen kuin puhumaan. Laulu on ollut minulle aina iso osa elämää. Esiintymisjännitys oli viedä siitä nautinnon, mutta yläasteikäisenä löysin todellisen esiintyjäminäni musiikkiteatterin kautta.
Vähitellen muotoutui myös käsitys musiikista ammattina; lopullinen ratkaisu tuli, kun hänet 17-vuotiaana hyväksyttiin opiskelemaan Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle.
– Sen jälkeen aloin tähdätä ammattilaulajaksi tosissani.
Sibelius-Akatemia kutsuu Elli Vallinojaa jälleen syksyllä, kun Saksan-kesäopinnot, Lemin musiikkijuhlat ja Turun musiikkijuhlat sekä pieni pätkä lomaa on takana.
Ensi viikolla hän ja Okko Kivikataja suunnistavat siis Lemille. Suunnistamista vähän tarvitaankin, sillä Etelä-Karjala on hänelle kokonaan uusi areena:
– Täytyy myöntää, että minun piti googlata, mitkä kaikki kunnat kuuluvat Etelä-Karjalaan. Tämä taitaa olla ensimmäinen kertani siellä!