Sienisesongin aikaan ei Martti Hakala pääse edes kaupungista kirkolle poikkeamatta metsään.
– Kivitatti on herkullisin tateista, valistaa hän.
Arvokas se myös on, tatinostajat maksavat siitä neljästä viiteen euroon kilolta.
Nimensä tatti lienee saanut kovasta pinnastaan. Kivitatti vaihtaa väriä vanhetessaan. Valkoinen pillistö muuttuu kellertäväksi, ruskea lakin päällys vaalenee.
Vaikka Martti Hakalan metsästä poikkeama tattisaalis oli melkoinen, ei mies kehu alkanutta sienisyksyä mitenkään hyväksi.
– Rouskuja on hyvin vähän, mutta haperoita ja kehnäsieniä vaikka kuinka paljon, kertoo hän.
Hakala mukana Saimi Hoyerin kirjassa
Viikolla Martti Hakala sai sienimetsään mukaansa entisen valokuvamallin, nykyisen toimittajan Saimi Hoyerin ja valokuvaaja Petri Salmelan.
Hakala keräsi tatteja Hoyerin tekeillä olevaan kirjaan. Siihen pääsee mukaan myös Hakala itse.
– Olen samassa joukossa kuin mm. kuulu ruotsalainen sienitutkija, hän toteaa.
Kirjan on määrä ilmestyä alkutalvesta.
Hoyer ja Salmela viihtyivät Lemillä kokonaisen päivän.
– Keitin heille tatti-säräkeittoa, Martti Hakala kertoo.