Teksti: Kaija Lankia, kuvat: Kari Haiko
Lemin Urolassa perunaa viljelevä Kari Haiko löysi isoksi harmikseen perunapellostaan koloradonkuoriaisia tänäkin kesänä. Hän kehottaa muita perunankasvattajia tutkailemaan viljelmiään havaitakseen toukat ajoissa.
– Tänään (perjantaina) perunasta löytyi aikuisia kuoriaisia, munia, juuri kuoriutuneita toukan alkuja, kahden millin pituisia toukkia, puolen sentin ja sentin pituisia toukkia. Haluan levittää tietoa tästä erittäin pahasta tuholaisesta jotta ihmiset tunnistaisivat sen, Haiko sanoo.
Haikon pellossa kuoriaisia oli jo viime kesänä. Hän torjui niitä keräämällä satoja toukkia pois käsin ja luuli onnistuneensa. Loppukesän toukkatuhot kuitenkin peittyivät perunaruton alle, ja niin kuoriainen pääsi talvehtimaan peltoon, mistä se nyt on noussut entistä vahvempana tuhojaan tekemään.
Tässä Kari Haikon perjantaina kuvaamia koloradonkuoriaisen kehitysvaiheita:
Kari Haiko ilmoitti havainnoistaan Eviraan, jonka tarkastaja kävi perjantaina tutustumassa tilanteeseen ja laatimassa raportin. Evira velvoittaa verkkosivuillaan viljelijöitä tekemään kuoriaishavainnoistaan ilmoituksen, minkä jälkeen Evira määrää torjuntatoimenpiteistä. Torjunnassa käytettävät kemialliset ja/tai mekaaniset menetelmät valitaan tapauskohtaisesti.
Eilen torstaina päivitettyjen tietojen mukaan koloradonkuoriaisesta oli Etelä-Karjalassa tänä kesänä tehty neljä ilmoitusta: kaksi Imatralta, yksi Lappeenrannasta ja yksi Lemiltä. Haikon ilmoitus oli siten viides maakunnassa.
Kari Haiko arvelee, että kuoriaista voi esiintyä enemmän kuin mitä siitä ilmoitetaan. Varsinkin varhaisperunan viljelijälle se on vaikea vitsaus:
– Kun kuoriainen hävitetään ruiskuttamalla, ei ruiskutusten jälkeen perunaa voi pariin viikkoon nostaa. Tärkein myyntisesonki voi näin mennä ohitse, hän toteaa.